Geluid van Elektrische Motoren: Oorzaken & Oplossingen

Het geluid van de elektrische motor is helaas nog steeds een veelvoorkomend probleem in onze branche. De oorzaken kunnen divers zijn en kunnen worden toegeschreven aan zowel de aard van de motor zelf als componentdefecten. Wilt u een directe oplossing? Bekijk bijvoorbeeld eens onze silent remmotoren voor minder geluid in uw omgeving.

Wat veroorzaakt het geluid van een elektrische motor?

Als de motor lawaai maakt, heeft deze hoogstwaarschijnlijk problemen, maar dit is niet altijd waar. Om elk risico te vermijden, zullen we de belangrijkste scenario’s laten zien die belangrijk zijn om te weten om te bepalen of het geluid van de elektrische motor schadelijk kan zijn of niet.

Welk type motor heeft u?

Het motortype heeft ongetwijfeld invloed op het geluid van de elektrische motor. Een eenfasige motor creëert vooral trillingen bij stilstand, wat uiteindelijk resulteert in geluid wanneer dit wordt toegepast op de tandwielvertraging. Om dit fenomeen te verminderen, passen we meestal elastische koppelingen toe op bepaalde soorten vertragingen, die helpen bij het dempen van dergelijke trillingen. In dit geval raden we echter aan advies in te winnen bij een van onze specialisten.

Een ander geval zou verband kunnen houden met wrijvingsverschijnselen: bij een gelijkstroomelektrische motor veroorzaakt het wrijven van de borstels op de collector meer geluid en vereist daarom rigoureuzere onderhoudsmaatregelen in vergelijking met bijvoorbeeld een borstelloze motor die werkt via magnetische interactie.

Zijn de tandwielen beschadigd?

Een tweede oorzaak van geluid is vaak te wijten aan de tandwielen, niet vanwege slijtage, maar omdat ze beschadigd zijn. Tijdens de productie en tijdens de eindverwerkingsfase moeten tandwielen mogelijk binnen of buiten het bedrijf worden vervoerd voor warmtebehandeling. Tijdens dit transport worden honderden stukken verplaatst en als ze niet voldoende beschermd en gescheiden zijn, kunnen er microbeschadigingen ontstaan die cruciaal zijn voor hun geluidloosheid.

Zijn de lagers gecertificeerd?

De kwaliteit van de gebruikte lagers is niet alleen belangrijk voor het geluid van de elektrische motor, maar ook voor de algehele werking ervan. Een beschadigd lager van de motor kan een aanzienlijk aantal geluiden veroorzaken. Je kunt een vervelend zoemend geluid tegenkomen dat, als het constant is, geen probleem hoeft te zijn als het lager groot is. Als het geluid echter toeneemt met de snelheid, betekent dit onvermijdelijk dat er een probleem is.

Als je ook een krakend of voortdurend zoemend geluid opmerkt, zelfs bij lage snelheden, en je hebt een motor die van nature geen trillingen veroorzaakt, is het het beste om deze onmiddellijk te stoppen en een controle uit te voeren om het risico van aanzienlijke verslechtering van de situatie te voorkomen.

De rol van smering bij het verminderen van motorlawaai

Een correcte smering kan helpen om het lawaai van een elektrische motor te verminderen. Afhankelijk van het type motor en de gebruiksomstandigheden, kunnen verschillende soorten smeermiddelen worden gebruikt, waaronder olie, vet en vaste smeermiddelen. Het is belangrijk om de smering regelmatig te controleren en aan te vullen om ervoor te zorgen dat de motor soepel en stil blijft lopen. Transtecno, met zijn jarenlange ervaring en expertise, kan u adviseren over de juiste smering voor uw specifieke motor en gebruiksomstandigheden.

De invloed van de installatie op het geluid van de motor

De manier waarop een motor is geïnstalleerd, kan ook invloed hebben op het geluid dat hij produceert. Factoren zoals de uitlijning van de motor, de bevestigingsmethode en de locatie van de installatie kunnen allemaal bijdragen aan het geluidsniveau. Een onjuiste uitlijning of bevestiging kan bijvoorbeeld trillingen veroorzaken die het geluid verhogen. Transtecno kan u helpen bij het correct installeren van uw motor om geluidsoverlast te minimaliseren.

De invloed van het ontwerp van de motor op het geluid

Het ontwerp van de motor zelf kan ook bijdragen aan het geluid dat het produceert. Verschillende ontwerpelementen, zoals het type en de plaatsing van de lagers, de vorm van de rotor en de stator, en de materialen die worden gebruikt, kunnen allemaal invloed hebben op het geluidsniveau. Transtecno heeft een breed scala aan elektromotoren met verschillende ontwerpen en kan u adviseren over de beste keuze voor uw specifieke behoeften en geluidseisen.

Veelvoorkomende fouten bij het omgaan met motorlawaai

Bij het proberen om motorlawaai aan te pakken, maken mensen vaak fouten die het probleem kunnen verergeren. Dit kan variëren van het negeren van het probleem in de hoop dat het vanzelf verdwijnt, tot het proberen om het probleem zelf op te lossen zonder de juiste kennis of gereedschap. Een van de meest voorkomende fouten is het niet regelmatig controleren en onderhouden van de motor, wat kan leiden tot vroegtijdige slijtage en verhoogd lawaai. Transtecno kan u helpen deze fouten te voorkomen door u te voorzien van deskundig advies en hoogwaardige onderhoudsdiensten.

Conclusie

Het geluid van een elektrische motor kan een indicatie zijn van verschillende problemen, van defecte componenten tot problemen met het type motor. Door de oorzaken van deze geluiden te begrijpen, kunt u de juiste stappen ondernemen om ze te verhelpen en de levensduur van uw motor te verlengen. Transtecno, met zijn jarenlange ervaring en expertise, is de ideale partner om u te helpen deze uitdagingen aan te gaan en op te lossen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of advies.

Meer weten? Neem contact op met:

Tel. 033 451 9505 of [email protected]

Richiedi informazioni

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden